Oktober: Månadens fotograf

Den första månades fotograf är Stina Ahlenius som blir månadens fotograf för oktober här på Foto För Alla!

Foto: Stina Ahlenius

Vi kommer från och med nu utse en fotograf varje månad som då blir månadens fotograf. Månadens fotograf är en person som vi tycker ska lyftas fram lite extra för hans/hennes fotograferande. Månadens fotograf utses genom de bilder som den personen har laddat upp till Foto För Allas community.

Berätta lite om dig själv

Stina Ahlenius

Mitt namn är Stina Ahlenius och jag har tre barn, jag älskar att åka slalom och jag önskar kunna försörja mig på mitt fotograferande på något sätt i framtiden. Jag har fotat några bröllop och hade i somras en utställning på Mora Kulturhus. Jag har tack vare den utställningen fått ett fotouppdrag av Mora Kulturförvaltning. Jag går nu på Forsa folkhögskola på distans. Projektår–Foto, heter den utbildningen.

Vad för motiv gillar du att fota mest?

Foto: Stina Ahlenius

Jag är nog en ”allätare” vad det gäller motiv men natur och framförallt macro är nog det jag fotar mest. Inte så mycket macro just nu eftersom jag inte har något macro-objektiv. Har lånat ett några gånger från skolan jag gick på förr. Mina barn råkar väl också ut för min kamera alltför ofta.

Hur började ditt fotointresse?

Jag har alltid gillat att fota, jag började redan som liten (80-talet) med en liten ”point and shoot” kamera som man hade blixtkuber till. Jag köpte min första systemkamera i mitten på 90-talet men det var för dyrt för att fota som jag ville (lämnade in för framkallning) så det blev inte så mycket mer än familjealbums-bilder då.

När jag köpte min första kompakta digitalkamera så tog fotograferandet fart på riktigt. Jag köpte då en Canon Powershot a710is som man kunde ställa in manuellt om man ville så den kameran var inkörsporten till mitt nuvarande fotograferande. Jag har nu en Canon EOS 450D men är förhoppningsvis på gång att byta upp mig.

Vad är en bra bild för dig?

Foto: Stina Ahlenius

En bra bild för mig är en bild som jag själv tycker om. Det är ju alltid roligt om fler gillar mina bilder men det viktigaste är att jag själv gillar den.

Vad är ditt bästa fototips?

Att hellre knäppa 100 kort för mycket än ett för lite och ett polarisationsfilter är ett måste.

Har du några särskilda planer för ditt fotograferande framöver?

Jag vill gärna inhandla en Canon 5D Mark II med EF 24-105/4L IS USM objektiv, så det är nog nästa inköp.

Brukar du efterbehandla dina bilder i datorn, i så fall vad brukar du göra för ändringar?

Eftersom jag fotar i RAW så blir det lite pill framför datorn. För det mesta så behöver kontrasten fixas till samt färgmättnaden. En del bilder kanske behöver ljusas upp eller mörkas ner. Sedan är det ju alltid roligt att ”leka loss” på datorn också men inte på beställningsfoton.

Berätta lite om den här Orkidé bilden.

Foto: Stina Ahlenius

Orkidé bilden tog jag med en studioblixt bakom ett vitt tyg och framför ställde jag en glasbehållare med kolsyrat vatten (se bilden här nedanför med hela uppsättningen). Sedan fotade jag framifrån så att säga med blixt. När blomman fått vara i vattnet en kort stund så samlas bubblorna på blomman. Idén fick jag från en som gjort liknande fast med pennor i olika färger på en fototävling vi hade på Mora fotoklubb.

Fotobeskrivning

Du kan se fler bilder från Stina här: https://www.fotoforalla.se/community/bilder/137-sahlenius/album?albumid=14

Skriv En Kommentar
  • Inga kommentarer hittades

Logga in eller Registrera

Glömt lösenord? / Glömt användarnamn?