Det gångna året med Foto För Alla

Det har nu gått 1 år sedan Foto För Alla firade sin första födelsedag och väldigt mycket har hänt sedan dess! Vi är nu 1 år äldre, 1 år större och 1 år visare!

Foto För Alla 2 år

Men framförallt så är vi 1 år bättre! Kommer du ihåg Foto För Alla för 1 år sedan? För 1 år sedan så hade Foto För Alla en annan design (som du kan se på bilden här nedanför), du kunde inte ladda upp videofiler, du kunde inte ladda upp foton större än 2 MB, inga Premium medlemskap, ingen mobilsida, ingen sekrettes i communityn och blogg funktionen var inte heller så särskilt bra. Men allt det här och mycket mer har förändrats under det senaste året, man kan säga att Foto För Alla äntligen har växt upp!

Några av de största sakerna som har hänt på sajten hände under 2011. Det började i juni då Foto för Alla fick den design som vi fortfarande har idag. Vi flyttade då också ifrån Joomla 1.5 till Joomla 1.6, sedan dess så har vi också hunnit uppgradera till Joomla 2.5. Men flytten ifrån Joomla 1.5 till 1.6 lade grunden för en av de största nyheterna på Foto För Alla, Premium medlemskapen. Utan Joomla 1.6 så hade Premium medlemskapen inte kunnat införas i september förra året.

Du kanske tänker då att varför inte stanna med Joomla 1.5 så slipper jag betala? Man kan väll säga så att om det inte vore för Premium medlemskapen så skulle Foto För Alla inte ha funnits idag. För innan Premium medlemskapen så kunde alla medlemmar ladda upp så många foton som de ville. Vilket ju är jätte bra och om vi hade fortsatt så skulle Foto För Alla ha blivit otroligt populärt. Men tänk om varje medlem skulle ladda upp hundratals foton och varje dag kommer det nya medlemmar. Att lagra alla de bilderna skulle tillslut kräva flera hundra gigabyte lagringsutrymme och det kostar, det kostar mycket. Så om vi hade fortsatt så skulle Foto För Alla ha blivit jätte populärt men vi skulle också ha gått under på grund av för höga driftkostnader.

Nu kan gratis medlemmar ladda upp 50 foton vilket är lagom tycker jag sen om du har ett Premium medlemskap så kan du ladda upp fler, med ett Premium++ så kan du ladda upp obegränsat med foton. Så tack vare gränsen på 50 foton för gratis medlemmar så laddas det inte upp ohanterbart mycket foton. Om du vill ladda upp fler foton så finansierar Premium medlemskapen kostnaden för att lagra dessa foton på servern. Det är balans! Men Premium medlemskapen har inte inneburit att det har laddats upp lite foton till communityn, när jag skriver det här så har det laddats upp 3050 foton och det är inte slut ännu!

I princip allting på sajten har förbättrats under det gångna året, communityn, forumet, bloggarna, ja allting har blivit mycket bättre. Sen ska vi inte glömma att sajten nu har sammanlagt 4 skribenter, inklusive mig själv, som hjälper till att ge dig nya artiklar att läsa varje vecka!

Men året har absolut inte varit problem fritt, dock så har det alltid kommit något bra ur alla problem. Så sent som i januari så hade Foto För Alla sin sämsta månad någonsin, alla problem kom på en gång. Det började med att Foto För Alla skulle flyttas från en gammal till en ny förbättrad plattform hos vårat dåvarande webbhotell. Någon förbättring blev det inte, Foto För Alla var redan innan flytten en rätt seg hemsida och efter flytten så blev den outhärdligt seg. Sen nästan exakt samtidigt så visade det sig att vi hade en bugg i systemet som hanterar Premium medlemskapen som gjorde att det skickades ut runt 350 likadana mejl till ungefär 100 medlemmar, om jag inte hade hunnit stoppa det så hade det skickats ut 350 mejl till 350 medlemmar. Allt det var väldigt olyckligt men det fanns inget som man hade kunnat göra för att förhindra det. Det var en bugg i ett stort och komplext system, sådant händer men nu kommer det i alla fall inte att hända igen. Jag kan lova dig att Foto För Alla aldrig med flit skulle spamma dig med 350 likadana mejl.

Men om vi går tillbaka till problemet med webbhotellet så var det både det värsta och det bästa som någonsin har hänt Foto För Alla. Det var det värsta eftersom att bytet till den nya plattformen gjorde sajten i princip oanvändbar och den var sådan i ett par veckor. Det var det bästa eftersom att det tvingade mig till att kolla på alternativa lösningar till det webbhotell som Foto För Alla hade haft i över 1 år. Det som jag då hittade var något som kallas för en VPS server som står för virtual personal server. Hos ett vanligt webbhotell så blir du tilldelad en liten del av en dator (server) där du då får tillgång till t.ex. 50 GB i lagring, 0,5 GB i RAM och en liten del av en processors kraft. Det problemet Foto För Alla hade var att sajten behövde mer datorkraft för att kunna ladda snabbare och så mycket datorkraft kunde inte mitt dåvarande webbhotell erbjuda. Men med en VPS server så kan jag själv välja hur mycket datorkraft jag vill ha tillgång till och det går att utöka allt eftersom det behövs mer. En VPS server blev den perfekta lösningen för Foto För Alla och en väg ut ur en riktigt dålig situation.

Det ska sägas att installera en egen sajt på en VPS server är inte det lättaste men efter 1 veckas hårt arbete med att läsa på hur man gör och sedan 1 vecka av testning, så flyttades äntligen Foto För Alla till den nya servern. Tack vare den nya servern så laddar nu Foto För Alla snabbare än någonsin. Dessutom så kan du nu med den nya servern ladda upp videofiler direkt till communityn och foton som är hela 15 MB stora! Den nya servern har verkligen varit ett lyft för sajten!

När det gäller nya programvaror så talar man ofta om så kallade barnsjukdomar. Det är en liknelse, när man är barn så får man en hel del olika sjukdomar men sen när du har blivit frisk så kommer de sjukdomarna aldrig tillbaka igen. Men du måste få dem för att inte kunna få dem igen. Det är samma sak med Foto För Allas hemsida. Under det här senaste året så har alla sajtens barnsjukdomar rensats ut, sajten har fått dem men kommer aldrig få dem igen! Nu är Foto För Alla snabb och stabil och det kommer den att fortsätta att vara!

Nu har vi ett nytt år framför oss där jag redan har planerat ett antal stora förbättringar som kommer att hålla mig upptagen resten av 2012. En av årets största nyheter på sajten är faktiskt bara runt hörnet!

Jag hoppas att du gillar Foto För Alla och fortsätter att besöka och följa oss i framtiden!

Skriv En Kommentar
  • Inga kommentarer hittades

Logga in eller Registrera

Glömt lösenord? / Glömt användarnamn?