Vi har testat Adobe CS5

Då var det dags för ytterligare en utgåva av Adobe Creative Suite. Den här gången CS5 och Foto För Alla har testat Adobes nya programsvit.

Adobe CS5

Mycket är sig likt men om man kollar under ytan så hittar man en del nya intressanta funktioner och förbättringar. Jag har nu under några dagar testkört alla programmen i CS5 men vi kommer här att fokusera på Photoshop CS5.

Photoshop CS5

När du öppnar Photoshop CS5 så kommer du direkt att känna igen dig, det är inte mycket i designen som har ändrat sig sedan CS4. Av de nya funktionerna så är kanske Content Aware Fill och Puppet Warp de största och mest intressanta. I tidigare demonstrationsvideos av de här funktionerna så har vi sett Content Aware Fill trolla bort ett helt träd ur en bild bara på någon sekund (kolla in videorna här). Fungerar det i verkligheten då eller är det för bra för att vara sant? Jag kan säga att det fungerar som Adobe säger att det ska göra så länge du har en neutral bakgrund bakom det du vill ta bort. T.ex. så är det en blå himmel bakom trädet som Adobe tar bort i sin demonstrationsvideo. En himmel är väldigt neutral och det behövs en sådan bakgrund för att Content Aware Fill ska fungera på större föremål. Puppet Warp fungerar som Adobe visar i demonstrationsvideon att den ska göra och det är ett väldigt användbart verktyg för att t.ex. ”räta ut” vidvinkelbilder (video här).

Är det värt att uppgradera?

Det var bara 18 månader sedan Adobe släppte CS4 och jag har hört många (inklusive mig själv) säga ”Va, kommer CS5 redan?” så den stora frågan är då, är det värt att köpa CS5 om du redan har CS4?

Nja är svaret. Om du redan har hela CS4 så ser jag inte att det är värt att uppgradera till CS5. Med tanke på priset och det har inte tillkommit så många nya funktioner. För dig som bara kör Photoshop så kan det vara värt att uppgradera eftersom priset för en uppgradering från Photoshop CS4 till CS5 inte är så högt. Till dig som fortfarande kör CS3 så kan jag säga att det är hög tid att uppgradera.

Betyg: 8/10

Här är priserna för Adobe CS5

En fullständig version av Adobe CS5 Design Premium kostar 30 000 kr och en uppgradering kostar 7 295 kr.

Den fullständiga versionen av Photoshop CS5 kostar 11 275 kr och en uppgradering kostar 3 275 kr.

Sen kan alla studenter med CSN kort köpa CS5 till ett lägre pris. Då blir priserna för en fullständig version av CS5 8 186 kr och en fullständig version av Photoshop CS5 kostar 2 822 kr.

Testkör Adobe CS5 gratis

Du kan såklart testköra hela CS5 innan du bestämmer dig. Du kan ladda ner en testversion härifrån:

https://www.adobe.com/se/downloads/

Läs mer

Här hittar du alla andra artiklar från Foto För Alla som handlar om Adobe CS5:

Intressanta nyheter i nya Camera RAW

Idag lanseras Adobe CS5

Premiere Pro blir mer krävande

Nu kommer snart Photoshop CS5

Skriv En Kommentar
  • Inga kommentarer hittades

Logga in eller Registrera

Glömt lösenord? / Glömt användarnamn?