Test: Samsung WB700

Samsung WB700 är en kompaktkamera med hela 18x optisk zoom och med ett pris på runt 2000 kr så är den ett riktigt bra köp!

Samsung WB700

Vid första anblick så är Samsung WB700 en stor och kanske lite otymplig kamera men när du har använt den ett tag så upptäcker du att det är en stadig och gedigen kamera. Kamerans storlek är 105 x 58,9 x 24,9 mm så det är inte något som får plats i en liten ficka men den borde ändå få plats i de flesta fickor. Anledning till att den är så pass stor är dess vidvinkel objektiv som har hela 18x optisk zoom. WB700 är verkligen en gedigen kamera med ett skal som känns som det är byggt av stål men mest troligt så är det hårdplast även om det inte känns så.

Byggkvalitén är hög men tyvärr så sänks intrycket av den rätt så mycket på grund av de fruktansvärt plastiga knapparna och reglagen. Dom andas verkligen inte kvalité utan det känns billigt på en kamera som annars känns så exklusive. Sen så är antalet knappar alldeles för få. Det finns mycket plats på baksidan av kameran och där hade jag velat så några fler dedikerade knappar för att t.ex. ge direkt tillgång till ISO inställningarna. För att ändra ISO talet så måste du gå in i en meny vilket tar mycket tid och ISO:n är något som man vill komma åt rätt ofta. Men Samsung har i alla fall lagt in ett snyggt och lättanvänt menysystem vilket underlättar navigeringen och sparar tid.

Kameran använder samma laddare som Samsung SH100, vi testade SH100 för någon vecka sedan. Det är bra att Samsung använder samma sorts laddare till sina kameror men dom kunde ju ha gjort en laddare med längre sladd. Sladden på den här laddaren är som hos Samsung SH100 alldeles för kort, jag säger som förut att om du inte har ett vägguttag i bordshöjd så kommer din kamera få ligga på golvet och ladda sig vilket inte är den bästa lösningen. Samsung – ge oss en längre sladd till laddaren!

Skärmen på Samsung WB700 är på tre tum vilket vi gillar! Dock så har skärmen inte en så jätte bra betraktningsvinkel och en sak som irriterar är att man kan se rutnätet av pixlar i skärmen, aningen högre upplösning hade varit trevligt för att motverka det problemet. Inomhus så kan man lätt se vad som är på skärmen, utomhus i molnigt väder är det heller inget problem. När solen tittar fram så börjar det bli lite problem men skärmen klarar sig ändå godkänt även i solljus.

Samsung WB700

Samsung WB700 spelar in video i 720p med 30 bilder per sekund. Bildkvalitén är helt okej så länge du fokuserar innan du börjar spela in och sen inte rör kameran överhuvudtaget. För börjar du röra kameran så ska kameran försöka hitta fokus igen under tiden du spelar in och den autofokusen är inte särskilt träff säker. Det händer ofta att bilden blir suddig och ibland blir den så suddig så det inte går att se vad det är på bilden. Att använda zoomen samtidigt som du spelar in video är inte heller någon bra ide eftersom du senare när du kollar på videoklippet kommer höra zoomen arbeta och den låter fruktansvärt mycket. Kameran har också svårt för högdagar när den spelar in video, det blir mest en vit fläck i bilden. Här nedanför kan du se en testvideo som jag spelade in med Samsung WB700. Video funktionen är inte klockren men det är också inte den som är kamerans huvudfunktion utan det är ju att ta foton!

Samsung WB700 tar väldigt bra bilder som håller hög kvalité! Kameran producerar alltid väldigt ljusa bilder även i dåliga ljusförhållanden. Men ibland kan det faktiskt bli ett problem när den i normala ljusförhållanden producerar bilder som är väldigt jämt belysta vilket gör att färgerna i bilden uppfattas som aningen bleka. Du får inte dom här små nyans skiftningarna i färgerna och mindre skuggor blir gärna också ljusa vilket kan göra att bilden inte blir riktigt så levande. Tyvärr så kan inte WB700 spara bilderna i RAW formatet vilket hade gjort att man lätt hade kunnat fixa till bilderna i ett bildbehandlingsprogram. Du kan såklart göra det med JPEG bilder också men resultatet blir inte lika bra som med RAW. Men bortsett från det så tar WB700 väldigt bra bilder. Med sina 14,2 megapixlar och dubbelbildstabilisering (digital och optisk) så tar WB700 mycket skarpa bilder. Även när du använder hela den optiska zoomen så går det faktiskt att ta skarpa bilder på fri hand så länge du håller andan samtidigt tack vare den utmärkta bildstabiliseringen.

I form av utgångar på WB700 så hittar du en USB utgång för att koppla kameran till datorn och en HDMI utgång för att koppla kameran till t.ex. en HDTV. På så sätt kan du visa upp dina bilder och filmer från kameran direkt till TV:n. Som lagring använder WB700 en SDHC kort på upp till 8 GB vilket räcker en bra bit.

Slutsats

Samsung WB700 är en stor men gedigen kamera och med sitt vidvinkel objektiv med 18x optisk zoom så klarar den av många olika fotosituationer. Kameran har väldigt bra bildkvalité när du fotar men försök att hålla dig ifrån videofunktionen som inte alls är lika bra som fotofunktionen. Med ett pris på ca 2000 kr så är den ett klockrent köp för dig som vill ha en allsidig kompaktkamera som kan prestera bra bilder eller för dig som vill komplettera din systemkamera men inte vill lägga så mycket pengar.

Betyg: 9/10 - Foto För Alla rekomenderar!

+

Byggkvalitén

Bildkvalitén

Zoomen

Priset

Många manuella inställningsmöjligheter

-

Plastiga knappar och reglage

Laddarens löjligt korta sladd

Videoinspelningen

Skriv En Kommentar
  • Inga kommentarer hittades

Logga in eller Registrera

Glömt lösenord? / Glömt användarnamn?