Test: Samsung WB750

Samsung WB750 är uppföljaren till WB700 som vi gillade när vi testade den. Nu får vi se om WB750 kan förbättra en redan mycket bra kamera.

Samsung WB750

Samsung WB750 är en direkt uppföljare till Samsung WB700 som vi testade här på Foto För Alla för ett tag sedan. Vi gillade WB700 skarpt och vi var särskilt imponerade av dess prisvärdhet, du fick väldigt bra bildkvalité för ett mycket lågt pris. Så kan Samsung verkligen förbättra ett sådant bra recept utan att förstöra det? Både ja och nej är väll det korta svaret, läs resten av artikeln här nedanför för att få det långa svaret.

Byggkvalitén: 8/10

Ett av mina stora klagomål på WB700 var dess plastiga knappar som förstörde intrycket av byggkvalitén. Knapparna och reglagen på WB750 är mycket bättre men ändå inte hela vägen. De flesta knappar känns inte längre så plastiga och fyrvägsknapparna på baksidan har fått ett snurrhjul också vilket gör navigering mycket enklare! Dock så är t.ex. avtryckaren och locket som döljer ladd-kontakten fortfarande fruktansvärt plastiga. Men ändå en förbättring i jämförelse med WB700! Sen så har Samsung av någon anledning gjort om handgreppet som i WB700 var gjort av ordentlig hårdplast som upplevdes som metall och ersatt det med riktigt tråkig mönstrad plast som inte alls känns särskilt exklusive.

Byggkvaliten på WB700 var bra och den har blivit ännu bättre i WB750 men det känns som att Samsung inte gick riktigt hela vägen och kunde gjort den ännu bättre med inte så stora medel.

Användarvänligheten / Skärmen: 10/10

Skärmen på Samsung WB750 är riktigt bra. Skärmen har bra upplösning och bra färger, det enda jag kan klaga på är att kontrasten är lite låg. Det finns heller inte något alternativ i menyn för att ändra skärmens konstrast så det går inte att fixa till. Men allt som allt så är det ett litet fel på en annars mycket bra skärm. Betraktningsvinkeln är också mycket bra, skärmen behåller sin bildkvalité även när du kollar på den både uppifrån och ifrån sidan från en ganska skarp vinkel.

Gränssnittet och användarvänligheten i WB750 är en riktig full träff!

Menysystemet i WB700 var riktigt bra och jag trodde faktiskt inte att Samsung skulle ändra på det till sin uppföljare. Det har dom gjort och dom har gjort ett bra system mycket bättre! Menysystemet är verkligen lätt att använda och det är väldigt lätt överskådligt. Tack vare det nya navigeringshjulet så är det hur lätt som helst att navigera i menyerna och det går riktigt snabbt! Dock så saknar jag fortfarande en fysisk direkt knapp för att ändra ISO talet men genom att trycka på den speciella FN knappen och sen bläddra med navigeringshjulet så går det ändå snabbt att ändra t.ex. ISO:n. Även om gränssnittet var bra i WB700 så tog det lång tid att ändra inställningar. I och med att du kan använda navigeringshjulet i menyerna så går allting så mycket snabbare och lättare. Gränssnittet och användarvänligheten i WB750 är en riktig full träff!

Funktioner: 8/10

Samsung WB750 har en hel del manuella inställningar som du lätt kommer åt via kamerans funktions knapp. Genom att trycka på den så kan du lätt ändra bildkvaliten, ISO talet, vitbalansen, fokusområdet, ljusmätningen, bildstabilisering plus att du har massor av olika filter att välja mellan. Dessutom så har WB750 en hel uppsjö med olika program som du kan använda för olika foto situationer. Det finns bland annat program som anpassar kameran för natt fotografering och landskaps fotografering plus några mer avancerade som låter dig ta HDR bilder och 3D bilder.

WB750:s funktioner och inställningsmöjligheter är lätta att använda men de är inget extra ordinärt. Det mesta du vill ha finns där men är du ett riktigt proffs så kommer du att sakna en del. Men om du är ett riktigt proffs så kommer du inte att använda WB750 som din primära kamera. Kort sagt så är WB750 helt godkänd på inställningsmöjligheter och funktionssidan men den sticker inte direkt ut ur mängden.

Samsung WB750

Bildkvalité: 10/10

WB750 har faktiskt färre antal pixlar än WB700. WB750 har 12,5 megapixlar och WB700 hade 14,2 megapixlar. Men jag ser inte det som ett problem utan en fördel. För nu blir det färre pixlar som trängs på bildsensorn vilket betyder att varje pixel får mer ljus vilket betyder bättre bilder. Sen den som behöver mer än 12,5 megapixlar köper inte kameror i den här prisklassen.

Precis som sin föregångare så tar WB750 väldigta ljusa och fina bilder. Bilderna blir faktiskt ännu ljusare numera just för att kameran har färre pixlar. Det gör att du kan använda mycket längre ISO tal i de flesta situationer och ändå få ljusa bilder och lägre ISO tal betyder mindre brus också. Dock så kan bilderna bli lite kontrast fattiga ibland men det går alltid att fixa till i efterhand i datorn.

Tro inte att skärpan är sämre i WB750 än vad den är i WB700 bara för att pixel talet är lägre. Skärpan är faktiskt riktigt bra och det beror nog inte så mycket på antalet pixlar utan mer på det utmärkta objektivet från Schneider Kreuznach som WB750 har fått. Bildkvaliten imponerar verkligen och jag tror inte du kan få en kamera med bättre bildkvalité i samma prisklass som Samsung WB750.

Dessutom så ger objektivet dig tillgång till hela 18x optisk zoom. Dock så blir du tvungen att använda ett stativ om du tänker zooma in 18x för annars kommer bilden förstöras av rörelseoskärpa. WB750 har dubbel bildstabilisering (optisk och digital) men den klarar inte av att kompensera när du har zoomat hela vägen. Men bildkvaliten bibehålls mycket bra trots full in zoomning, även ljuset som annars kan bli lidande vid full in zoomning håller också mycket bra.

En sak som är lite irriterande är att kameran inte är så jätte snabb bild till bild och från uppstart till första bilden. Du får vänta lite onödigt länge vilket kan göra att ett bra fototillfälle kan rinna ut i sanden. Dock så handlar det inte om några jätte tider men ändå så tar det lite för lång tid.

Videokvaliten: 7/10

Samsung WB750 kan spela in film i full HD (1920x1080) med 30 bilder per sekund. Vilket är en välkommen nyhet eftersom WB700 bara kunde spela in film i 1280x720 pixlar. Antalet pixlar har ökat men jag kan inte direkt säga att video kvalitén har blivit bättre. Fler pixlar borde ju betyda att bilden blir skarpare och ja det blir den men om du rör på kameran mycket så har autofokusen svårt att hänga med vilket gör bilden oskarp. Videobilden blir tyvärr inte alls lika ljusstark och fin som stillbilderna. Men om du filmar utomhus i riktigt bra ljus men inte direkt solljus så får du riktigt bra kvalité på videon också. Så under rätt förutsättningar så kan WB750 producera riktigt bra videokvalitet men annars så är kvalitén inte på topp, dock helt godkänd. Men det här är en kamera som du köper för dess kvaliter som stillbildskamera inte för att spela in video med även om det är bra att kunna göra det också.

Slutsats:

På det stora hela så kan man väll säga att Samsung har lyckats med att förbättra en redan bra kamera utan att förstöra den. Men jag känner att Samsung hade kunnat göra WB750 ännu bättre med rätt små medel. T.ex. genom att undvika all billig plast i en del av knapparna och handgreppet hade lyft WB750 så otroligt mycket.

När jag nu kollar vad det billigaste priset på Samsung WB750 är så är det precis under 2000 kr vilket är ungefär detsamma som du fick betala för WB700. Vilket gör WB750 till en otroligt prisvärd kamera och med den bildkvaliten som den presterar till det här priset så är den här kameran mitt självklara köp i prisklassen runt 2000 kr.

Så vem borde köpa den här kameran? Jag skulle säga att den passar både som en instegskamera för dig som kanske bara har fotat med mobilen tidigare och som sekundärkamera till proffset som vill komplettera sin systemkamera. Men den passar också dig som sedan tidigare har fotat med en billig kompakt och vill uppgradera dig men som kanske tycker att t.ex. en Canon G12 är för avancerad.

Allt som allt så är Samsung WB750 är en mycket bra kamera som är otroligt prisvärd. Men snälla Samsung fixa till den löjligt korta ladd / USB kabeln, hur svårt kan det vara?

Totalt Betyg: 8,6 / 10

Plus:

  • Priset!
  • Grym bildkvalité
  • Användarvänligheten och gränssnittet
  • Alla inställningar
  • Det nya navigeringshjulet

Minus:

  • Fortfarande en löjligt kort laddningssladd.
  • Lite för långsam bild till bild och från uppstart till första bilden.
  • Bygg kvalitén är bättre än föregångaren men kunde varit ännu bättre.
  • Inte så bra videokvalitet om inte de yttre förutsättningarna är väldigt bra.

Här kan du läsa testet av Samsung WB700.

Skriv En Kommentar
  • Inga kommentarer hittades

Logga in eller Registrera

Glömt lösenord? / Glömt användarnamn?