Sony Nex en ny kompakt systemkamera

Sony Nex som är som Olympus Pen, det är en kompakt spegellös systemkamera. Bara att Sony Nex är ännu mer kompakt än vad Olympus Pen är.

Sony Nex-3

Kompakta spegellösa systemkameror är den nya trenden och Sony blir nu den fjärde tillverkaren att hoppa på tåget. De andra tillverkarna som redan är på tåget är Olympus, Panasonic och Samsung där Olympus Pen förmodligen är den mest kända kameran. Argumenten för att du ska köpa en sådan här kamera är samma från alla tillverkare, du får en kamera som är lika smidig som en kompaktkamera men den ger också bildkvalitén och flexibiliteten som en systemkamera ger.

De två nya kamerorna från Sony kallas Nex-3 och Nex-5, där Nex-5 är den dyrare och mer avancerade av de båda. Båda har en cmos-sensor på 14,2 megapixlar i aps-c format, det är samma storlek som du hittar i Sonys systemkameror för konsumenter. Den största skillnaden mellan de två kamerorna är att Nex-3 spelar in video med upplösningen på 720p i formatet mjpeg och Nex-5 spelar in video med upplösningen 1080i i formatet avchd. Objektivfattningen på kamerorna är ny och den kallas för E-mount men om du skaffar adaptern LA-EA1 så kan du använda befintliga Sony/Minolta objektiv, dock så kommer inte autofokusen att fungera.

Sony Nex-5

Sony var snabba att understryka att Nex kamerorna är mindre än någon av de andra spegellösa systemkamerorna på marknaden. Något som är intressant är att den mer avancerade kameran Nex-5 är några millimeter mindre och 10 gram lättare än den mindre avancerade Nex-3. Men numera är ju prissättningen desto mindre desto dyrare så det kanske inte är så konstigt ändå. På grund av storleken så har Sony blivit tvungna att flytta bildstabiliseringen från kamerahuset till objektiven. Så de objektiv du har att välja mellan om du vill ha bildstabilisering är en minimal pancake 16/2,8 (utan bildstabilisering), en standard zoom 18-55/3,5-5,6 och en telezoom 18-200/3,5-6,3.

En lös optisk sökare kommer att finnas som tillbehör som du sätter fast på blixtskon, det kommer också att finnas en extern blixt och externa mikrofoner som tillbehör. Andra saker som de båda kamerorna har blivit utrustade med är en skärm på 3 tum och möjligheten att ta 2,3 bilder per sekund eller 7 bilder per sekund om fokuseringen och exponering är förinställd.

Båda Nex kamerorna kommer att dyka upp på butikshyllorna i månadsskiftet juni/juli med ett mycket bra pris. Ett kit med Nex-3 och ett 16/2,8 objektiv kommer att kosta 5900 kr, om du istället vill ha ett 18-55 objektiv så kostar det 6500 kr och om du vill ha båda objektiven så kostar det 7600 kr. Om du istället vill ha en Nex-5 med ett 16/2,8 objektiv så får du betala 7000 kr, med ett 18-55 objektiv får du betala 7600 kr och om du vill ha båda objektiven får du betala 8800 kr. Du kan också få Nex-5 med ett 18-200 objektiv, det kostar då 12 900 kr. Nex-3 går att få i rött, svart och silver. Nex-5 går att få i svart och silver.

Skriv En Kommentar
  • Inga kommentarer hittades

Logga in eller Registrera

Glömt lösenord? / Glömt användarnamn?