Fototriss: Utmanar dig att hitta nya bilder

Fototriss är något för dig som är fotointresserad, vill utveckla ditt fotande, vill inspireras och inspirera. Men vad är det egentligen för något?

Fototriss Tema: Överexponerat

Fototriss kan man beskriva på många sätt men framförallt så är det något för dig som gillar att fota. Kort sagt så går det hela ut på att du ska ta tre stycken bilder på ett tema, ett nytt tema presenteras varje vecka. För att få reda på mer så frågade vi personen bakom Fototriss - Helena Friberg. Här nedanför så berättar hon mer om Fototriss.

Vad är fototriss?

Fototriss är en fotoutmaning i bloggform som jag startade för precis två år sedan. Hur fungerar då Fototriss? Jo, varje söndag startar en ny omgång då jag ger deltagarna ett tema. De som vill vara med ska lägga upp tre bilder på detta tema på sin blogg och sedan lägger de en länk till sitt trissbidrag i ett formulär som finns i Fototriss. Detta gör det väldigt enkelt att surfa in hos andra deltagare för att se hur de tolkat temat.

Fototriss är unikt bland fotoutmaningarna eftersom det handlar om att visa upp tre bilder på ett tema, de flesta utmaningar handlar om endast en bild. Att få till tre bilder gör det lite mer utmanande.

Mitt mål är att få så många som möjligt att fotografera nya bilder på temat – många gör också det, men en del väljer att leta i arkivet istället. Det blir inte samma sorts utmaning kanske, men ibland har man ju perfekta bilder för temat i arkivet och då kan man så klart använda dem. Fototriss är öppet för alla, såväl riktiga amatörer som mer avancerade fotografer. Det viktiga är att man tycker det är kul med foto och man får helt enkelt lägga sig på den nivå som passar en själv.

Vem är personen bakom Fototriss?

Jag heter Helena och bor i Stockholm med min sambo och vår ettåriga dotter. Mitt allra största fritidsintresse är foto och jag är en självlärd hobbyfotograf. Jag driver Fototriss på min fritid och tjänar inga pengar på det. Annars jobbar jag som produktionsledare på en reklambyrå.

Hur uppstod Fototriss?

Det började för 2 år sedan, då hade jag fotobloggat ett tag och det var en av mina bloggbesökare som väckte idén hos mig att starta upp en fotoutmaning, efter att jag några gånger hade bloggat tre foton med en gemensam nämnare och hon tyckte att det var en rolig grej. Jag lade ut en liten enkät i min blogg och frågade om det fanns något intresse av att starta upp en utmaning där man ska fotografera tre bilder på ett tema. Det fanns det och efter lite arbete startade jag Fototriss och lade upp det allra första temat den 29 juni 2008.

Hur har det gått med Fototriss, har det blivit populärt?

När jag startade Fototriss fanns det bara ett par andra fotoutmaningar i bloggsverige, men sen dess har det poppat upp många andra. Några av dem lever kvar, medan andra läggs ner efter ett tag. Det kräver mycket arbete om man vill driva det seriöst vilket nog inte alla inser till en början och alla mäktar inte med att fortsätta hålla liv i sin grej.

Men Fototriss är seglivat och har varit populärt sedan starten, jag har flera trogna deltagare som hängt med ända från början och många andra har varit med i minst 50 omgångar (vilket jag fick svar på i en undersökning för några veckor sen). De senaste månaderna har det varit runt 100 deltagare per vecka, men som mest har det varit uppe i det dubbla. När jag har tävling lockar det alltid fler deltagare.

All positiv feed-back jag får från deltagarna i Fototriss är det som gör att jag fortsätter driva Fototriss på min fritid, vecka efter vecka efter vecka, trots att det tar mycket tid. Det är så roligt att läsa hur kul alla tycker det är att vara med och jag blir oerhört glad över de uppskattande kommentarer jag får!

Utan alla trogna deltagare skulle det inte finnas något Fototriss. Jag har inte räknat exakt hur många Fototrissbidrag det kommit in under de här två årens 100 trissomgångar, men det är minst 10 000 stycken. Och det innebär alltså minst 30 000 foton!

Jag förstår att fototriss har ett jubileum på söndag, berätta mer?

Nu två år efter starten är vi alltså framme vid den hundrade omgången! Vi firar jubileet med en tävling där man kan vinna fina priser från Photowall.se, som sponsrar tävlingen. Både ettan, tvåan och trean vinner ett pris. Tävlingen fungerar så att jag väljer ut ett tiotal finalister bland deltagarna och sedan är det omröstning där vem som helst kan rösta på sin favorit. Temat som gäller för tävlingen kommer jag att avslöja på lördag (2010-06-26) förmiddag, sen kommer tävlingen att vara öppen söndag till tisdag.

/ Helena Friberg

Fototriss har såklart en hemsida och den hittar du på adressen: fototriss.blogspot.com

Du kan också följa vad som händer på Fototriss via Twitter. Om du är medlem på Twitter så kan du följa Fototriss via taggen #fototriss.

Skriv En Kommentar
  • Inga kommentarer hittades

Logga in eller Registrera

Glömt lösenord? / Glömt användarnamn?