Med fokus på färgerna

För dig som lägger en extra tanke på färgerna, kommer denna vecka mer inspiration för kreativ fotografering med färgerna i fokus.

Färgerna kan ha en stor roll i din fotografering. Tidigare skrev jag en artikel om hur man kan hantera kontrasterna och nämnde färgkontrasterna. Gul och blå, magenta och grön, svart och vit, cyan och röd står i motsatsen den ena av den andra. Ett sätt att komponera med färgerna är att välja ett motiv med en färg och använda motsatsen som bakgrund. Det får motivet att sticka ut ännu mer. Valet fungerar alldeles utmärkt till exempel med blommorna, som du kan se i bilden som introducerar artikeln.

Förutom att få motivet att sticka ut med hjälpen av färgkontrasterna, finns det mycket annat som du kan göra med färgerna. Min ambition denna vecka är att ge dig inspiration för att arbeta kreativt. Därför samlade jag några förslag i formen av en liten guide. Det finns säkert mycket mer som man kan göra och om du själv kan lägga till mera alternativ, då har jag lyckats med mitt syfte att få dig att hitta ett personligt sätt att relatera till färgerna. Vi upplever livet i färg, så du kan bara bli en bättre och nöjdare fotograf om du lär dig att skapa bilder som återspeglar ditt unika sätt att uppleva livet i färg.

Här kan du läsa min lilla samling om hur jag använder färgerna när jag fotograferar.

För att betona ett mönster

Jag tycker att om du vill främja ett mönster kan du kombinera ljuset och färgen så att mönstret får en mer intressant roll i bilden. Diagonala ljusen funkar bättre eftersom de inte är aggressiva och med ett svagare ljus kan din kamera fånga olika nyanser. Dessa nyanser kan i sin tur ge konsistens till ett mönster. För mig fungerar det jätte bra när jag fotograferar teglen och murstenarna. Här kan du se ett exempel på det jag menar.

För att spegla en stämning eller en humör.

Människorna har en förmåga att koppla en känsla till en färg. Många kommer överens att den röda färgen är färgen för passion, kärlek, ilska, avund. En hel musik genre baseras på kopplingen mellan melankolin och färgen blå istället. Det är inte säkert att din stämning kommer överens med resten av världen. Jag minns att jag träffade en fotostudent som brukade säga att gult fick henne att vilja gråta. För andra betyder färgen styrka och glädje.

En färg som jag är väldigt förtjust i är den blåa färgen. Den kan betyda mycket för mig, och passa i både positiva och negativa stämningar. När jag tog den här bilden tyckte jag att den blåa ramen på toppen och botten av bilden förstärkte en känsla av väntan som man ser i resenärernas ansikte. Det var en semester dag för mig men en vanlig dag för dem. Man upplever nästan den repetitiva processen av att pendla. Jag känner att färgen förstärker stämningen.

För att skapa harmoni.

Oh ja, jag vet. Det betyder allt och inget. Låt mig göra det enkelt då. Färgerna som ligger intill varandra skapar en känsla av harmoni. Det kan bero på att jag har en traditionell konstnärlig utbildning eller att jag har börjat närma mig till digitalfotografi som naturfotograf, men jag tycker att inget slå säsongbilderna när det gäller om att skapa harmoni med färgerna. Hur som helst när man frågar mig att ta en bild som beskriver en säsong går jag på jakt efter de bästa färgerna som för mig harmoniskt förklara känslan kring säsongen. Här visar jag dig två olika bilder som beskriver två olika säsonger med samma färg, lite lite olika nyanser.

För att skapa dynamik

Ibland använder jag färgerna i bakgrunden för att ge dynamik till en bild vars motiv är statiskt eller färglöst. Här visar jag hur jag menar när jag flyttar färgerna från motivet till bakgrunden och låter bakgrunden ge dynamiken till kompositionen. Det enklaste sättet att måla på bakgrunden är att välja ett kort skärpedjup.

 

Listan kan fortsätta för alltid, men jag ville ge dig mitt personliga sätt att arbeta med färgerna. Den visuella retoriken kan ge dig minst tusen andra exempel. Jag kan nämna ett ganska vanligt sätt att arbeta till exempel i reklambranschen. Man väljer en scen som är ganska monokrom och sedan isolerar man ett stänk av färg. Det är precis tvärtom än exemplet jag har givit dig här uppe. Där tar jag ett motiv som är färglöst, i mitt fall genomskinligt, och färgar bakgrunden. Du kan också ta bort alla färgerna från bakgrunden och isolera ett färgfullt motiv. Klassiskt alternativ är en bild på en regnig dag, en grå väg, en grå bakgrund och ett ljust färgat paraply som motiv. Här är ett alternativ ifrån mina resor.

Jag hoppas nu att jag har lyckats aktivera din nyfikenhet. Oavsett om du fotograferar inne eller ute, kan det vara intressant för dig att relatera ditt sätt att komponera med färgerna. Innan du tar din bild, och medan du väljer ditt motiv, sök efter färgerna och försök ge dem en personlig mening och en roll i din bild. Det är en rolig träning också för ditt öga. När du lägger märke på färgerna i bilden, börjar du också se många detaljer som du annars hade missat.

Mer har jag inte att säga för den här veckan, men jag hoppas att du kommer att ha mycket mer att berätta om ditt personliga sätt att hantera färgerna. Lycka till!

Skriv En Kommentar
  • Inga kommentarer hittades

Logga in eller Registrera

Glömt lösenord? / Glömt användarnamn?