Så håller du din systemkamera i topptrim

I den här fotoskolan ska du få lära dig hur du håller din systemkamera i topptrim.

Nu kanske du frågar dig vad jag menar med ”topp trim”, ett exempel på att hålla din systemkamera i ”topptrim” är att göra rent den. Men här ska vi gå igenom en del andra saker som du borde göra på din systemkamera då och då för att hålla den i topp trim.

Rengöring

Att göra rent kamerans yttre är rätt så lätt men det är en annan sak att göra rent kamerans inre, i det här fallet bildsensorn. När du byter objektiv på din systemkamera så kommer det in smuts i kameran som lägger sig på bildsensorn. Jag säger inte att du ska sluta byta objektiv utan du ska då och då göra rent bildsensorn. Om du inte håller sensorn ren så kommer det att synas små fläckar på dina bilder från det skräpet som har fastnat på sensorn.

Många av dagens systemkameror har en funktion för att rengöra sensorn automatiskt. Hur man sätter igång sensorrengöringen varierar mellan de olika kameramärkena. För att ta reda på hur du sätter igång den på din kamera får du kolla kamerans instruktionsbok, eller söka på nätet. En sådan här rengöring borde du göra med jämna mellanrum, ca en gång i månaden. Exakt hur ofta beror på hur ofta du byter objektiv.

Senaste programvaran

Se alltid till så att din kamera har den senaste versionen av sin programvara installerad. Tillverkarna släpper ofta en uppdaterad version av deras kamerors programvaror som fixar buggar och ibland lägger till nya funktioner.

För att se om det finns en ny programvara till din kamera måste du först veta vilken version som är installerad i din kamera. Som så många gånger förr så varierar det mellan kameramärkena hur man tar reda på detta. Så gå in på din kameratillverkares hemsida och leta upp stället där man laddar ner nya versioner av programvaror till tillverkarens kameror. Där ska det finnas instruktioner för hur du kollar vilken version du har installerad på din kamera och hur du installerar en ny. Om du har problem att hitta så kan du alltid fråga i vårat forum: https://www.fotoforalla.se/forum

Inställningar

Gillar du som jag inställningar? Då vet du att om du ändrar för mycket så kan det lätt gå fel och då är det inte så lätt att återställa det som det var innan du började experimentera. Som tur är så finns det en funktion i kameror för att återställa alla inställningar till så de var när kameran var ny, fabriksinställningar kallas det.

Som vanligt så varierar det mellan de olika kameramärkena hur du återställer din kamera till fabriksinställningar. Men om du går in i din kameras meny och kollar under inställningar så borde du hitta det. Om du inte skulle hitta så kan du som vanligt fråga i Foto För Allas forum.

Skriv En Kommentar
  • Inga kommentarer hittades

Logga in eller Registrera

Glömt lösenord? / Glömt användarnamn?