Så här fungerar bländare, slutartid & ISO

  • Hits: 13776
  • Skriv ut,

Alla klarar vi av att fotografera, med kamerans programautomatik men om du lär dig mer om bländare, slutartid och ISO kommer ditt fotograferande hamna på en ny och spännande nivå!

Genom att lära sig dessa begrepp kan du lära dig att ta bra bilder i mörker, starkt ljus, få snygga skärpedjup, frysningar eller rörelser i bilderna. Allt handlar om att förstå vad dessa begrepp betyder samt hur du ändrar dem och hur de fungerar tillsammans.

Bländare (anges med bokstaven F)

Med bländaren kan du reglera hur mycket ljus som kameran ska släppa in, detta via storleken på öppningen i objektivet. En större bländare ger mindre detaljerad bakgrund = kort skärpedjup, något som idag är väldigt vanligt att ha en ”suddig” bakgrund.

Det som kan ses som lite klurigt är att (se även bilden nedan):

stor bländare = lågt tal = mycket ljus (exempelvis 1.8)

liten bländare = högt tal = lite ljus (exempelvis 25)

Idag kan man köpa objektiv med fast bländare, exempelvis 50mm f/1.8 vilket är ett väldigt vanligt objektiv, finns även Tamron 17-50/2,8. Ju mer zoom desto högre tal är det oftast på bländaren. Som på vanliga kit-objektiv eller zoom-objektiv, ett 18-55mm objektiv har bländartalen 3,5-5,6 och ett 70-300 har 4,5-5,6. Det finns ju även zoom-objektiv som har fasta bländartal, exempelvis 70-200mm/4 men då får man istället betala mer än det dubbla p.g.a. att man måste tillverka ett mycket större objektiv som klarar av att ha en stor öppning och kan släppa in mycket ljus.

Slutartid

Slutartid handlar också om ljus, men istället för öppningsstorleken handlar det här om hur lång tid som kameran är öppen och släpper in ljuset för att skapa bilden. Alltså när du trycker på avtryckaren på kameran öppnas en lucka i ditt objektiv så ljuset släpps in och stängs sedan igen och bilden skapas.

En lång slutartid gör att bilden tas långsamt och får med mer av händelsen i bilden. Dock om man tar på ett rörligt objekt blir det suddigt. Med en kort slutartid tas bilden fort och man ”fryser” händelsen i bilden. Den ”normala” slutartiden som man ser med ögat och utan att det blir suddigt brukar man säga ligger på 1/16. Typiska bildexempel på detta är två fotografier jag har tagit på ett vattenfall:

ISO

ISO i kameran anger ljuskänsligheten, exempelvis om det är dåligt ljus i det rum man ska fotografera så behöver kameran vara mer ljuskänslig och man kan höja ISO-talet. När det sedan istället är bra ljus kan man ställa in kameran på ett lågt ISO-tal.

Haken med detta är att när man använder sig av ett högt ISO-tal blir bilden brusig. Men för oss som är bildbehandlare i Photoshop/Camera Raw kan vi smita undan rätt så skapligt med detta problem via att använda verktyget Luminance vilket får bort bruset men om man får för mycket brus i bilden från början blir det ändå inte bra så man får fortfarande passa sig lite med detta.

Samarbete med bländare och slutartid

När man manuellt ändrar bländare och slutartid kan man säga att det finns ett sammanhang mellan talen som skapar en bra bild, skarp och ljus. Även ISO kan man blanda in här för att se de tal som passar bäst men återigen måste man passa sig här då ett högt ISO-tal som sagt ger en brusig bild.

Hur ställer jag in bländare, slutartid eller både och på min kamera?

Skriv En Kommentar
  • Inga kommentarer hittades

Logga in eller Registrera

Glömt lösenord? / Glömt användarnamn?